15
 min

Hoe kalibreren en kalibratiesoftware bijdragen aan duurzaamheid

Kalibreren en kalibratiesoftware zijn misschien niet de eerste zaken waar je aan denkt als je aan duurzaamheid denkt. Toch zijn het wel degelijk onderwerpen die een belangrijke rol kunnen spelen bij het verduurzamen van bedrijfsprocessen. Lees verder om erachter te komen hoe regelmatig kalibreren en kalibratiesoftware je helpen bij het verduurzamen van jouw bedrijf.

Kalibreren en kalibratiesoftware zijn misschien niet de eerste zaken waar je aan denkt als je aan duurzaamheid denkt. Toch zijn het wel degelijk onderwerpen die een belangrijke rol kunnen spelen bij het verduurzamen van bedrijfsprocessen. Lees verder om erachter te komen hoe regelmatig kalibreren en kalibratiesoftware je helpen bij het verduurzamen van jouw bedrijf.

Drie pijlers van duurzaamheid

Bij het woord duurzaamheid wordt vaak als eerste aan het milieu gedacht, maar er komt meer bij kijken. Om te bepalen in welke mate een bedrijf duurzaam is, wordt er naar drie verschillende aspecten gekeken. Dit zijn naast milieutechnische aspecten, ook sociale aspecten en economische aspecten. In het Engels worden deze drie pijlers vaak aangeduid met de drie P’s: People, Planet en Profit. 

Sociale duurzaamheid (de P van People)

Onder sociale duurzaamheid valt alles wat direct van invloed is op het de mens. Zo moet een duurzaam bedrijf zorgen voor zijn werknemers door redelijke werktijden en een eerlijke beloning, maar ook voor een prettige en veilige werkomgeving.

Duurzaamheid en het milieu (de P van Planet)

Een duurzaam bedrijf houdt rekening met de milieu gerelateerde consequenties van zijn bedrijfsvoering. Dit kan door onder andere recyclebare producten te gebruiken en maken, geen schadelijke stoffen uit te stoten (zoals giftige stoffen of broeikasgassen) en een zo laag mogelijk energieverbruik te realiseren. 

Economisch duurzaam (de P van Profit)

Een bedrijf moet voldoende winst opleveren om alle kosten te kunnen dekken en de medewerkers en aandeelhouders te kunnen betalen. Een bedrijf dat hier niet aan voldoet zal uiteindelijk niet blijven bestaan. Ook heeft Profit invloed op de haalbaarheid van keuzes rondom People en Planet. 

Nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid

Duurzaamheid is een actueel thema. Hoewel er al langere tijd wetten zijn voor diverse onderwerpen die met duurzaamheid te maken hebben, zijn er ook grote veranderingen in de publieke opinie als het gaat om klimaatverandering en duurzaamheid. Duurzaamheid is voor bedrijven ook een steeds minder vrijblijvend thema. Een paar voorbeelden:

-        De Europese wetgeving (Corporate Sustainability Reporting Directive) verplicht bedrijven om te rapporteren over de effecten van hun activiteiten op de samenleving en het milieu. Bestuur, management en toezichthouders dienen actief en aantoonbaar collectief verantwoordelijkheid te dragen voor duurzaamheidsverslaggeving.  Accountants moeten de door bedrijven aangeleverde informatie controleren om de betrouwbaarheid te vergroten. In eerste instantie gaat het dan alleen om grote beursgenoteerde bedrijven, verzekeraars en banken, maar dit wordt uitgebreid naar kleinere bedrijven, zoals bedrijven met meer dan 250 medewerkers.

-        Het klimaatakkoord van Parijs leidt er uiteindelijk toe dat landen op nationaal niveau wetten uitwerken waarin wordt geregeld hoeveel CO2-reductie bedrijven moeten realiseren. De bedrijven moeten vervolgens aantonen hoe men aan deze eisen voldoet.

Dit zijn maar 2 voorbeelden waaruit blijkt dat er vanuit bedrijven steeds meer gedaan moet worden aan duurzaamheid en dat hier ook een verplichting bij komt kijken om aantoonbare gegevens te overleggen. 

De rol van kalibreren en kalibratiesoftware 

Bij veel bedrijfsprocessen worden er metingen uitgevoerd. In sommige gevallen worden de metingen alleen gebruikt om gegevens te kunnen monitoren en in andere gevallen om processen aan te sturen. De temperatuur kan bijvoorbeeld alleen gemeten worden, maar dezelfde temperatuurmeting kan ook gekoppeld worden aan een verwarmingssysteem dat automatisch aanslaat als de temperatuur onder een bepaalde waarde zakt. Hierbij wordt dan gebruik gemaakt van meetapparatuur en sensoren.

Hieronder staan een aantal praktische bedrijfssituaties waarbij meetapparatuur wordt gebruikt:

-        In een cleanroom van een producent van hightech apparatuur wordt gezorgd dat de temperatuur en overdruk in deze ruimte stabiel is. Hierbij wordt met druk en temperatuursensoren de klimaatinstallatie aangestuurd;

-        Een raffinaderij heeft in de installatie een permanente drukbewaking. Als de druk te hoog oploopt, wordt het proces stilgelegd of wordt er een veiligheidsklep geopend;

-        Een productiebedrijf gebruikt perslucht om een productielijn aan te sturen. De persluchtcompressor zorgt ervoor dat de druk niet lager dan 8 bar wordt;

-        Een zuivelproducent meet de zuurtegraad van het product om de voedselveiligheid te kunnen garanderen;

-        Een garagemonteur gebruikt een momentsleutel om zeker te zijn dat de wielmoeren hard genoeg zijn aangedraaid en de wielen dus vast blijven zitten.

De sensoren en meetapparatuur die hiervoor worden gebruikt, moeten voldoende nauwkeurig zijn om goed te kunnen werken. 

Door regelmatig te kalibreren verzeker je jezelf ervan dat de metingen nog steeds nauwkeurig zijn. De nauwkeurigheid is nodig om betrouwbaar te opereren.

Als je een goede kalibratie administratie bijhoudt, maak je ook aantoonbaar dat de kalibraties zijn uitgevoerd en de meetgegevens juist zijn. Daarnaast helpt een goede administratie bij het organiseren en uitvoeren van de kalibraties.

Veel metingen zijn direct of indirect gerelateerd aan duurzaamheid. Voor elk van de bovengenoemde voorbeelden is een (in)directe link met duurzaamheid aanwezig:

-        De klimaatbeheersingsinstallatie voor het conditioneren van een cleanroom verbruikt energie. Als luchtfilters verstopt raken, gaat het energieverbruik omhoog. Als de drukval over de filters gemonitord wordt, kunnen de filters (bij verstopping) op tijd vervangen worden. Zo voorkom je onnodig energieverbruik. Uiteraard geldt hetzelfde voor het verwarmen of koelen van de ruimte. Als de gewenste temperatuur een graad hoger of lager wordt ingesteld, werkt dit direct door in het energieverbruik. Dit heeft weer effect op het milieu (Planet) en ook op de kosten (Profit). 

-        Als de druk in de veiligheidsinstallatie van een raffinaderij niet goed gemeten wordt kan er een onveilige situatie ontstaan, waarbij in een extreem geval veel schadelijke stoffen vrijkomen. Gaat de veiligheidsklep te laat of niet open, dan kan de installatie defect raken, gaat de klep te vroeg open, dan wordt het proces onnodig verstoord. In beide gevallen heeft dit direct invloed op zowel een veilige werkomgeving (People), het milieu (Planet) en de efficiency (Profit).

-        De druk in een persluchtleiding wordt gegenereerd door een compressor. Hoe hoger de druk die gegenereerd moet worden, hoe vaker de compressor aan zal gaan en hoe hoger het energieverbruik van de compressor. In dit geval heeft dit directe invloed op het milieu (Planet).

-        Als de zuurtegraad niet goed is, kunnen mensen ziek worden door het eten van een bedorven of vervuild product. Deze metingen van de zuurtegraad zijn dus direct van invloed op de voedselveiligheid en het welbevinden van mensen (People). 

-        Als de momentsleutel van de garagemonteur niet goed werkt, kunnen de wielbouten losraken of juist te strak worden aangedraaid. Dit heeft natuurlijk invloed op de veiligheid (People) en zeker als er een schadeclaim wordt ingediend ook op de financiën (Profit). 

Vraag je nu bij alle bovenstaande voorbeelden eens af: wat zou de invloed zijn van een meting als deze 1%, 5% of 10% afwijkt? In sommige gevallen is de impact nihil, maar in andere gevallen betekent dit direct een verhoging van de energierekening, een aantal ongewenste stops (storingen) of zelfs een onveilige situatie. Door regelmatig te kalibreren, kun je er zeker van zijn dat de metingen nauwkeurig genoeg zijn. Dit heeft dus (in)direct impact op de duurzaamheid van jouw bedrijf. 

Kalibratiesoftware is een hulmiddel bij het uitvoeren en documenteren van kalibraties. Zoals eerder aangegeven wordt steeds meer gevraagd om meetdata aantoonbaar te maken. Een belangrijke manier om die betrouwbaarheid te onderbouwen, is een actueel en kloppend kalibratiedossier. Het bijhouden van zo’n administratie kan erg bewerkelijk zijn en veel tijd en daarmee ook geld kosten. Daarnaast zijn kalibratietechnici van nature vaak erg sterk in de techniek, maar het bijhouden van de administratie wordt doorgaans meer als een last ervaren en dat is soms ook terug te zien in de kwaliteit, maar dit hoeft niet! Door kalibratiesoftware te gebruiken wordt het bijhouden van de administratie efficiënter en makkelijker. Kortom het scheelt tijd en geld en verhoogt de kwaliteit.

Kalibratiesoftware AutoCal+

AutoCal+ is een modern en merkonafhankelijk kalibratiesoftwarepakket. AutoCal+ werkt in de cloud, zodat je op elk moment en vanaf iedere locatie jouw kalibratiedossier kunt bekijken en kalibraties kunt uitvoeren. In jouw database worden al jouw te kalibreren instrumenten overzichtelijk weergegeven. Naast de standaardgegevens, kun je ook de gewenste nauwkeurigheid, het kalibratie-interval en het kalibratieprotocol opslaan en gebruiken. Tijdens het kalibreren worden de meetgegevens direct opgeslagen en na afloop van de kalibratie zijn alle gegevens direct bijgewerkt en is de administratie compleet. Eventueel laat je deze informatie op de achtergrond via een API synchroniseren met andere softwarepakketten, zoals een assetmanagement systeem.

AutoCal+ maakt het kalibreren eenvoudiger, verhoogt de kwaliteit van de kalibratie en verminderd de administratieve last. Door een goed gedocumenteerd kalibratiedossier bij te houden, kun je aantonen dat jouw meetgegevens betrouwbaar zijn en dat is dan weer belangrijk voor de duurzaamheid.

Meer weten over AutoCal+? Vraag een gratis demo aan of start een trial.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kalibratie.

Laatste blogs